1.cesta na NZ - PŘEHLED (podzim 2010)

Samotné cestě samozřejmě předcházelo plánování, protože jinak to ani nejde, navíc pokud je někdo logistikem :-)). Vyhlédli jsme si leteckou společnost, která nás na Nový Zéland dopraví, a sice Royal Brunei Airlines, protože mají slušné ceny a moderní letadla. Jen alkohol na palubě nečekejte, což je na celodenním, doslova a do písmene celodenním, letu malinká komplikace.

Kupujeme letenky s odletem z Londýna 19. října ráno a předpokládaným odletem zpět z Aucklandu 14.listopadu, takže budeme mít relativně, později se ukáže, že opravdu jen relativně, dost času na kochání se u protinožců. K tomu samozřejmě ještě letenky z matičky Prahy právě do Londýna, protože představa, že na začátku i konci plnění snu bude 24 hodinové se krčení v buse, mě napadla jen asi na 1 milisekundu J

Abychom zbytečně nemuseli moc improvizovat, tak si přes netík objednáváme i vozítka, která nás budou po Novém Zélandu provázet, a volíme osvědčeného partnera společnost Hertz, i když byli i levnější varianty, nechce se nám zbytečně riskovat.

Na první pohled sice není Nový Zéland nijak obrovská země, ale vzdálenosti jsou to dost velké na to, aby se to dalo zvládat pouze autem, takže pořizujeme ještě vnitrostátní letenky na zrychlení přesunů. Nejdříve ze severu na jih (Wellington-Invercargil) a potom zase zpátky z jihu na sever (Christchurch-Auckland).

Protože jsme poučeni z průvodců a taky z webíků o Novém Zélandu připravujeme harmonogram, kde se budeme pohybovat (na imigračním se ukázalo, že to nebyla zbytečná práce) a taky zamlouváme nocleh na první dvě noci v Aucklandu, protože se na Nový Zéland dostaneme v půl druhé ráno místního (rozuměj NZ času) a v tu dobu bychom asi složitě hledali kam složit hlavu. Ještě k tomu času, připravte se na to, že si prohodíte den a noc, protože časový posun je právě 12 hodin (s ohledem na změnu letního a standardního času).

Tak úvod už je myslím dost dlouhý a zbytek už bude v podobě denních postřehů, nápadů a někdy snad i rad pro budoucí zájemce o cestu po Novém Zélandu.

Teď ještě co všechno jsme projeli, ať něco nehledáte zbytečně yes

Auckland-Orewa-Wellsford-Whangarei-Whangarei Falls-Tutukaka-Matapouri-Dargavill-Waipoua Forest Park-Matakoke-Maungaturoto-Warkworth-Puhoi-Orewa-Auckland-Pukekohe-Huntly-Hamilton-Rotorua-Hell´s gate-Tikitere-Lake Tikitapu-Waiotapu-Orakei-Taupo-Turangi-Lake Rotoira-Whakapa Vilage-Ohakune-Waiouru-Levin-Otaki-Waikanae-Paraparaumu-Paekakariki-Wellington-Invercargill-Bluff-Riverton-Colac bay-Orepuki-Tuatapere-Clifden-Monowai-Manapouti-Te Anau-Doubtfullsound-Milfordsound-Mosburn-Kingston-Queenstown-Wanaka-Lake Wanaka-Makarora-Haast-Lake Moeraki-Fox Glacier-Franz Josef Glacier-Okarito-Whataroa-HariHari-Hokitika-Greymouth-Punakaiki-Paparoa Forest-Charleston-Westport-Murchison-Owen River-Owen Junction-Kohatu-Woodstock-Motueka-Farewell Split-Riwaka-Abel Tasman National Park-Nelson-Blenheim-Kaikoura-Gore Bay-Domett-Waipara-Woodend-Lyttelton-Christchurch-Auckland.

  

aktualizováno: 26.03.2022 16:04:43